sobota, 9 listopada 2013

Łikendowo

Po wczorajszym wieczorze w towarzystwie 2 win i babskich pogaduszkach, dziś wybrałyśmy się na małe zakupy spożywcze. Postanowiłam bowiem, że nie chcę zagłodzić Marcina i w końcu coś mu ugotuję na obiad. Wymyśliłam sobie mięsko, ryż i sos pomidorowy. Poniżej efekty.

Składniki:
200 g schabu bez kości
800 g pomidorów z puszki
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
ciemny sos sojowy
wegeta, pieprz, bazylia, koperek, pietruszka

Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy w sosie sojowym, drobno posiekanym czosnku i połowie papryczki. Po ok. 30 minutach wrzucamy mięso na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Do podsmażonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę (ja użyłam czerwonej). Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku wegetą, pieprzem, bazylią oraz odrobiną posiekanego koperku. Redukujemy sos. Podajemy z ryżem.



Za to na dzisiejszy wieczór, mimo mało sprzyjającej aury, zapowiada się obiecująco ;)


A może by tak do tego gruszkowe crumble?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz