niedziela, 27 października 2013

Gruszkowe Crumble

W piąteczek z Krakowa jak zwykle przyjechała Grenia. Pojechałam po nią na stację do Oświęcimia i już po przyjeździe do swojego mieszkanka zabrałam się za przygotowywanie smakołyka na wieczorną posiadówę. A że koleżanka z pracy znowu przyniosła gruszki 'do wzięcia' wybór był prosty - Gruszkowe Crumble - przepis zapożyczony ze strony poznajsmakiswiata.blogspot.com. Trochę go zmodyfikowałam, bo moje kokliki mniejsze są nieco... Poniżej przepis oraz efekty.

Składniki na 4 nieduże kokilki:
6 gruszek
1 limonka
0,5 szklanki mąki
4 łyżki cukru
60 g masła

Dodatkowo :
bita śmietana
lodyśmietankowe

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki grubości ok. 5 mm. Po skropieniu sokiem wycisniętym z limonki, mieszamy i przekładamy do koklilek.
Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy w misce mąkę, cukier oraz masło i wyrabiamy.
Gotową kruszonką obficie posypujemy gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 30 min. Podajemy z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany.Pychotka!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz