Składniki :
1 szklanka ciepłej wody,
10g drożdży,
1/3 szklanki
oleju,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
2 szklanki mąki żytniej razowej,
1 1/2 szklanki mąki tortowej,
150g sera żółtego
pokrojonego na kostki,
salami pokrojone w drobną kostkę,
koncentrat pomidorowy,
przyprawa do pizzy,
jajko do posmarowania
bułeczek.
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i sól - wymieszaj.
Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp
ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i
odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i podziel na kawałki mniej więcej 5x5 cm. Środek każdego posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp odrobiną przyprawy do pizzy, a następnie kładź ser oraz salami i w dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w
odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze
złocą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz